Nft nedir? Değiştirilemez tokenler (NFT), alınabilen veya satılabilen benzersiz kriptografik varlıklardır. Blok zincirinde listelendikten sonra kimlikleri doğrulanır ve kopyalanamazlar.
NFT’ler farklı biçimler alabilir: Sanat eserleri, sanal nesneler (kıyafetler, avatarlar, vb.), müzik albümleri, koleksiyonlar, sanal dünyadaki olaylar, videolar…
NFT Nedir?
NFT’ler, dijital bir nesnenin (resim, video, şarkı veya hatta tweet gibi) gerçekliğini, benzersizliğini ve sahipliğini doğrulayan sertifikalardır. Bu belirteçler; sanat, müzik, alan adları, sanal deneyimler, video ve gerçek dünya nesneleri dahil olmak üzere birçok şeyin sahipliğini temsil etmek için kullanılır.
NFT açılımı, Non Fungible Token olarak bilinir. NFT Türkçe açılımı ise değiştirilemez tokenlerdir fakat NFT terimi Türkçe’ye “Nitelikli Fikri Tapu” olarak çevrilmiştir.
Fungible, karşılıklı olarak değiştirilebilir bir şey anlamına gelir.
Örneğin, 10 TL’lik bir banknotu başka bir 10 TL’lik banknotla değiştirebilirsiniz. Her iki durumda da değer aynı kalır ve parayı bozdurmakta sorun yaşanmaz. Para takas edilebilir bir nesne olduğu için değeri düşmeden değiş tokuş sağlanır. NFT’ler ise benzersiz bir şeyi temsil ettikleri için birbirinin yerine geçemezler.
NFT’yi benzersiz kılan şey, dijital bir varlığa sahip olma hakkını onaylayan dijital imzadır. Blok zincirine bir NFT yerleştirildiğinde benzersiz bir dijital imza kullanılır. Bu, bir imzanın aynı NFT’nin tek sahibi olabileceği anlamına gelir.
Dolayısıyla her NFT benzersizdir ve çoğaltılamaz. Dijital bir nesnenin, tıpkı bir sanat eseri gibi benzersizliği ona parasal değer kazandırır. Kıtlıkları ve benzersizlikleri göz önüne alındığında, NFT’lerin bir milyon doları bile aşabilecek içsel bir değeri vardır.
NFT Örnekleri
NFT örnekleri, müzik, video, görüntü, mem veya medya kombinasyonu gibi dijital biçimde oluşturulabilecek her türlü sanatı içerir.
Dijital sanat NFT’leri, takas edilemeyen en popüler tokenlerdir. Bunun dışında resim ve müzik, NFT’lerin en iyi bilinen biçimleridir.
Kanadalı müzisyen Grimes, NFT olarak tasarladığı bir dijital sanat eserini 6 milyon dolara satmıştır. En çok satan müzik NFT’si, yaklaşık 390.000 dolara satılan “Eskilerin Ölümü” adlı 50 saniyelik bir videodur.
NFT Nerede Nasıl Kullanılır?
NFT’ler çoğunlukla dijital sanat eserlerini alıp satmakta kullanılır. Sanatçılar ve içerik oluşturucular çalışmalarını potansiyel alıcılara ulaştırmak için NFT’den yararlanırlar.
Böylece eser sahipleri çalışmalarını blok zincir platformlarında potansiyel müşterilere sergileyebilme imkanı buldu.
NFT’lerin, benzersiz öğelerin sahipliğini temsil etmek için kullanılması iş hayatına da yenilikler getirdi. İçeriklerin, NFT kullanımıyla saklanabilmesi çoğu sektörün bu uygulamadan yararlanmasına yol açtı.
Birçok endüstride NFT’lerin kullanım alanları ortaya çıktı. Bugün NFT’ler, finansmana erişmede teminat olarak kullanılıyor. Tedarik zincirinde ürünlerin kimliğini doğrulamak ve kalitelerini sağlamak için NFT’lerden yararlanılıyor.
Gayrimenkul NFT’leri dijital mülk alışverişinde kullanılıyor. Ve belkide en önemlisi, yatırımcılar yatırımlarının bir kısmını NFT olarak tutmaya başladı.
NFT Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?
Bir NFT almak ve satmak için yapılacak ilk şey bir cüzdan oluşturmaktır. Dijital cüzdanlara ücret ödemek ya da ödeme almak için ihtiyaç duyulur. Bunun için kripto para birimleri göndermenize ve almanıza izin veren bir cüzdan indirmeniz gerekir.
İkinci adım, NFT alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için uygun bir pazar yeri seçmektir. Her pazar yerinin kendine has özellikleri ve kendi kayıt ücretleri vardır.
Rarible ve OpenSea gibi popüler pazar yerleri, NFT’leri ücretsiz olarak oluşturmaya ve satmaya olanak tanır. Türkiye’nin ilk gerçek NFT borsası Goidea ise çok yakında lansman tarihini açıklayacağını duyurdu. Listeleyebileceğiniz içerik miktarında herhangi bir sınırlama yoktur. NFT alım ve satım işlemleri için hesap açılması gerekir.
NFT satın almak için OpenSea platformunda Keşfet’e (Explore) basarak galerilere göz atabilirsiniz. Dönen nesnelerden, yanıp sönen simgelere kadar, satılık her türlü NFT burada sergilenmektedir. NFT satın almak için sırasıyla, “Satın Al“, “Öde“, “Gönder” öğeleri seçilir.
NFT satmak için ise sırasıyla, sağ üstteki profil resminize tıklayın, profil’e gidin, satmak istediğiniz NFT’yi seçin. Satışa çıkarmak istediğiniz NFT’yi sabit bir fiyat veya açık artırmayla satma imkanınız olduğu için satışın türünü ve fiyatını belirtmeniz gerekir.
OpenSea‘nin tüm satışlarda %2,5 hizmet ücreti ve NFT’nin orijinal yaratıcısına ödenecek %10 telif ücreti aldığını unutmayın. Ücreti ödedikten sonra ayrıntıları onaylayın ve ürünü pazarda yayınlayın.
NFT Ne ile Alınır Satılır?
NFT satışları, sabit bir fiyattan veya genellikle birkaç gün süren müzayedeler yoluyla yapılır. Her NFT, herhangi bir kataloğa benzer şekilde bir “Ürün Sayfası” biçiminde sunulur. Başlığına görsel, açıklama, ana özellikleri ve fiyatı eşlik eder. Ödeme, Ether dahil kripto para birimleri kullanılarak yapılır.
Pazar yerlerinin çoğu Ethereum ağı üzerinde çalışır. Dolayısıyla NFT satın almak için Ether’e (ETH) sahip olmanız gerekir. NFT’yi OpenSea veya diğer merkezi olmayan platformlarda listelemek için Ethereum’a ihtiyacınız olacak.
Cüzdanınızda ETH yoksa, bir kripto para borsasından Ether satın almanız gerekecektir. ETH’yi elde ettiğinizde, bunları cüzdanınıza aktarabilir ve OpenSea’de NFT’leri listeleyebilir veya satın alabilirsiniz.
NFT Nasıl Yapılır, Nasıl Üretilir?
NFT düzenlemesi esasen, dijital bir dosyayı blok zincirinde bir kripto varlığa dönüştürme işlemidir. NFT oluşturmak için özgün bir dosya (grafik, ses, dijital yaratım vb.) tasarlamak gerekir.
NFT’ye dönüştürmek istediğiniz öğenin fikri mülkiyet haklarına sahip olmanız gerekir. Yaratıcısının izni olmaksızın bir sanat eserinin NFT’ye dönüştürülmesi ve satışa sunulması halinde satış iptal edilebilir ve mülkiyeti devredilebilir.
Herhangi bir dijital nesne bir NFT haline gelebilir. Kullanıcıların ilk NFT’si genelde bir tür resim, video veya ses klibidir. Çeşitli platformlar NFT yapmak ve satmaya imkan tanımaktadır.
Bir NFT oluşturma süreci, bir akış platformuna içerik yüklemekten çok farklı değildir. İşlem ücretleri talebe bağlı olarak değişir. OpenSea en popüler NFT platformlarındandır.
OpenSea’de bir NFT nasıl üretilir OpenSea’de NFT oluşturmak için üst menüdeki “Oluştur” düğmesine basın. Dosyanızı (jpeg veya başka bir resim, video, ses veya 3d model formatı) yükleyebileceğiniz, ona bir ad, açıklama, ikon, koleksiyon ve özellikler verebileceğiniz bir forma ulaşırsınız.
İkon nedir sorusuna cevap vermeden önce seçeceğiniz özelliklerin özgün olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
NFT ikonları NFT öğelerini temsil eden bilgisayar ekranındaki görüntüdür. Form tamamlandıktan sonra, sayfanın altındaki Oluştur düğmesine basarak NFT’nizin oluşturulmasını sonlandırın.
NFT Koleksiyonu Nedir?
NFT koleksiyonu, bir sanatçı veya sanatçı grubu tarafından yayımlanan ve sınırlı sayıda bir dizi NFT içeren bir dijital sanat koleksiyonudur.
Her koleksiyon genellikle benzersizliğine ve nadirliğine katkıda bulunan çeşitli farklı özelliklere sahiptir.
Bir koleksiyonda kaç tane NFT olması gerektiği net değildir. Koleksiyon büyüklüğü, sanatçıların ve proje ekibinin isteğine bağlı şekillenir.
Bored Ape ve CryptoPunks gibi gişe rekorları kıran projeler, tam olarak 10.000 NFT içeren koleksiyonlardır.
Hangi NFT Türleri Daha Çok Satılır?
Sanat eserleri, koleksiyonlar, video-oyun varlıkları, alan adları, spor hatıra eşyaları, sanal araziler, memler en popüler ve ilgi gören NFT kategorileri arasındadır.
Bilim kurgu, uzay, 3d ve gerçeküstü temalar koleksiyonerler tarafından en çok satılan NFT’ler arasındadır.
Dijital koleksiyonlar içinde ise en çok satılan NFT’ler, Bored Ape Yacht Club, CryptoPunks, Doodles, CyberKongz, Art Blocks, The Sandbox, Cool Cats, FLUF World, DeadFellaz, Decentraland’dır.
NFT’lerden nasıl para kazanılır NFT’lerden para kazanmanın beş yöntemi vardır. Bunlar: NFT’leri stake etme, yeniden satma, kiralama, NFT’lerle telif hakkı kazanma ve NFT kullanan oyunlar oynayarak NFT para kazanma fırsatı yakalanır.
Yukarıda 23 Haziran 2022 itibarıyla en yüksek işlem hacmine sahip ilk 7 NFT projesinin taban fiyat değerleri görülmektedir. (Kaynak: Binance.com)
NFT Borsaları
NFT Borsaları, NFT’lerin alınıp satıldığı yerdir. NFT pazar yerleri, dijital varlıklara, NFT koleksiyonlarına ve sanata yatırım yapma imkanı sunar. Çok sayıda NFT borsası vardır.
Bunlar arasında en çok popüler olanları:
- OpenSea
- Axie Marketplace
- Larva Labs/CryptoPunks
- NBA Top Shot Marketplace
- Rarible
- SuperRare
- Foundation
- Nifty Gateway
- Mintable
- Theta Drop
NFT ile NFT Coin Arasındaki Fark Nedir?
Hem NFT’ler hem de Coinler blok zinciri üzerine kuruludur ve aynı teknolojiyi kullanmaktadır. NFT’ler, kripto varlıkların bir alt kümesi olarak kabul edilir.
NFT alıp satmak için genellikle bir kripto para birimi gerekir. Coinler bir para birimidir. Diğer herhangi bir para birimi gibi, yalnızca ekonomik değeri vardır ve takas edilebilirdir.
Ancak NFT’ler değiştirilebilir değildir ve her birinin ekonomik değeri birbirinden farklıdır.
Metaverse NFT İlişkisi
Metaverse, insanların birbirleriyle ve dijital öğelerle etkileşime girdiği bir sanal alandır. NFT ise farklı pazar yerlerinde çevrimiçi olarak satılan öğelerdir.
Meta veri deposu, sanatçıların ve içerik oluşturucuların dijital sanat ve mülkiyet biçimlerini sergilemelerine olanak tanır.
Dolayısıyla NFT’ler, bu içeriklerin mülkiyet kanıtını ve fiyatlandırılmasını sağlar. Böylece kullanıcıların ve işletmelerin gerçek dünyadaki varlıkları dijital ortamda kolayca temsil edilir.
[…] NFT Nedir? […]
[…] NFT Nedir? […]